İngilizce açılımı Light Emitting Diode olan LED, ışık yakan diyot olarak tanımlanmaktadır. LED, yarı iletken bir devre elemanıdır. LED, içerisinden bir elektrik akımı geçtiğinde ışık yayan bir sisteme sahiptir. Işık, yarı iletken malzeme içerisinde akımı taşıyan parçacıklarla buluştuğunda üretilir. Elektrik enerjisini önemli ölçüde ışığa çevirir.
LED Ne İşe Yarar?
LED, düşük enerji tüketimi, küçük boyut, hızlı bağlantı ve uzun kullanım, hızlı açılıp kapanabilmesi gibi avantajlara sahiptir. LED’ler diğer ampul türlerine kıyasla oldukça az enerji tüketmektedir. Bu sayede önemli ölçüde enerji tasarrufu sağlayan LED’ler uzun ömürlü ve sağlam olması, kalitelisi nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedir.
LED Nerelerde Kullanılır?
LED teknolojisi çeşitli alanlarda kullanılabilmektedir. Aydınlatma platformları, mimari aydınlatma, tabelalar, dekorasyon, sinyalizasyon, bahçe ve ev aydınlatmaları, bilgisayarlar, yeni nesil televizyon, makineler, ölçüm aletleri, cep telefonu tuşları, ekran yapımı ve otomobillerin aydınlatma sistemlerinde kullanılmaktadır. Bununla birlikte oteller, plazalar, alışveriş merkezleri, köprü ve iş merkezleri, ofisler gibi pek çok alanda kullanılmaktadır. Kısaca, aydınlatma denildiğinde akla gelen her noktada LED teknolojisi karşımıza çıkmaktadır.
LED Yapısı
LED´ler çok yaygındır, çok çeşitli şekil, boyut ve renklerde bulunurlar. En çok kullanacağınız LED´ler, iki ayaklı standart delikli Diyot LED´lerdir. Aşağıdaki görselde iç yapısı gösterilmektedir.
LED´in Renklere Göre Voltaj Değerleri
Çoğu LED 10mA ile 30mA arasındaki akımlar için 1.2V ile 3.6V kullanır. Kesin voltaj kullanım değeri elbette kullanılan yarı iletken malzemeye, renge, toleransa ve diğer faktörlere bağlı olacaktır. LED, temelde bir diyot olduğundan, Volt ve miliamper cinsinden değeri renklere göre aşağıda grafikle gösterilmiştir. |